
Resipi chef Wan...amik dari blog mane...xingat.....memang seedaap.....
6 sudu makan Minyak
1 kg ayam dipotong menjadi 12 keping
1 biji kelapa diperah dgn 800 ml air suam diambil santannya
1 biji nenas masak dipotong lebar
2 helai daun kunyit dikoyak
garam secukup rasa
gula secukup rasa
10 tangkai daun kesum dicincang halus
2 helai daun limau purut
bahan kisar:
8 tangkai lada merah dibuang biji
6 tangkai lada padi
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
6 biji buah keras
2 cm kunyit hidup
3 batang serai
1 sudu besar ketumbar biji
2 helai daun limau purut
Panaskan minyak dalam periok, tumis bahan2 kisar dgn api perlahan sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan ayam dan digaul rata lalu dikecutkan selama 5 minit pada api yang sederhana.
Setelah itu masukkan santan, nanas, daun kunyit, garam dan gula.
Didihkan ayam sampai kuahnya pekat dan ayamnya empok.
akhir sekali masukkan daun kesum dan daun limau purut utk menambahkan wangi kedalam gulai itu tadi.
No comments:
Post a Comment