
Sedap sangat pajeri nie....mkn ngan putih or nasi berperisa.....ratah gitu pun syoook...
Sumber : Tiffin biru@Mat gebu
BAHAN-BAHANNYA
2 - biji terung bulat (mak ganti nenas)
1 - biji cili merah, belah dua
1 - biji cili hijau, belah dua
1 - batang kayu manis
1 - kuntum bunga lawang
3 - biji bawang merah, hiris halus
1 - ulas bawang putih, hiris halus
2 - sb cili kisar
2 1/2 - sb rempah kari
2 - sb besar kerisik
1 - keping asam gelugor -----> mak omit sbb nenas dah ade rase masam
1 - cawan santan
1 - sb udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
5 - biji bawang merah*
3 - ulas bawang putih*
3 - biji buah keras*
1 - inci kunyit hidup*
1/2 - inci halia*(*dikisar halus)
Garam dan gule perang secukup rase
Cara2nya :-
1) Nenas rebus dgn garam dan serbuk kunyit hingga lembut .Satukan bahan kisar halus bersama rempah kari dan cili kisar, kacau rata dan ketepikan.
2) Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang merah/putih hiris, kayu manis dan bunga lawang, masak hingga harum. Masukkan bahan2 kisar yang telah dibancuh tadi. Tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
3) Masukkan garam dan gula (lebih sikit, sebab paceri rasanya manis), kacau rata. Tuang santan dan masukkan asam gelugor. Biar mendidih.
4) Masukkan nenas, cili belah dan kerisik, kacau rata, kecik kan api dan masak hingga kuah pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Note :
Bahan nie cukup sesangat tuk nenas yg beso ...siap berkuah lagik....so klu nak buat pakai terung
adjust bhn2nya
No comments:
Post a Comment