Sunday, 28 February 2016

KARI IKAN

Sejak tahu u allz suke ikan masak kari....mak try masak dgn
ikan nie plak....gupenyer xbape nak handsome....
tapi sedap n lembut.....ikan debam namenyer....nie
budak yg jual bgtau.....
Selain ni mak suke ikan tenggiri n sagai tuk masak kari...




 photo 20150906_160732.jpg





Bahan :


3 ekor sederhana ikan debam
1.2 liter santan dari 1.5 biji kelapa
1 labu bwg besar }
1 ulas bwg putih} ----> mayang
1 btg serai - titikkan
2 pelepah daun kari
2 sb sos tomato
Garam n gula secukup rase

bahan kisar :

3 labu besar
2 ulas bwg putih
1/2 in halia
3 sb mungkum rempah kari ikan adabi


**kisar halus then masuk rempah kari




Cara :


Tumis bwg, serai n daun kari then msk bhn kisar,wangi masukkan santan,garam,gula n sos.Mendidih masukkan ikan n reneh hingga ikan masak.



No comments:

Post a Comment