Sunday 14 February 2016

SAMBAL BELACAN



 photo 20160214_134751.jpg



Ade 2 biji balance pelam apple...yg masih mengkal mak buat sambal belacan....
Abah request suh masak kari....then mesti ade sambal velacanslar baru sedap....




 photo img1455456343447.jpg



Gandingan mantop.....ikan goreng tu for abah specially,abahkan
Xmkn  ikan klu x goreng dulu....so 1 pc tenggiri goreng 4 abah The rest masuk dlm lauk....klu goreng dulu air ikan hilang tuk
Perasa kuah...
Lagipun ikan tenggiri pade mak sedap dinikmati isinyer klu masak kari or asam
Pedas.....my peberet fish.....



Bahan :

 1 bijik pelam (sagat)
5 biji lada merah
7 biji cili padi
1/2 inc belacan
Sedikit garam


Care :

Goreng belacan then masuk lada ,goreng sebentar.
Angkat then tumbur or kisar halus.
satukan dgn pelam n perasakan dgn garam jika perlu.


No comments:

Post a Comment