Monday 15 February 2016

KUEW TEAW KERANG PENANG STYLE

 photo kk.jpeg





Resipi asal as down below,yg bwh nie mak agak2 tuk 500gm.



Bahan :



500 gm mee kueteaw
2 keping fish cake
15 ekor udang
1.5 kilo kerang (rebus ambil isinya)
4 pokok daun kucai
segenggam taugeh
2 sb sos tiram
2 sb kicap pekat - gaul dgn mee
4 ulas bwg putih - cincang
3 biji telur -jadikkan scramble
2 sb cili paste.
2 sb kicap manis



Cara :

1. Tumis bwg ,masukkan lada.masukkan udang then sos ,kicap dan garam
2. masukkan fish cake diikuti dgn mee.
3. masuk kucai n taugeh.layu masuk kerang.masuk telur.gaul sebati.angkat





 photo kk1.jpeg



Sumber : Majalah Wanita


Bahan:-

200 gm - kuey teaw
20 gm - fish cake -
40 gm - udang
20 gm - isi kerang
5 gm - kucai
20 gm - taugeh
1 sb - sos tiram
1 sb - kicap pekat
10 gm - bwg putih (cincang)
1 biji - telur
15 ml - minyak masak




Cara :

1- Panaskan minyak dan pecahkan telur kedlmnya.Kacau-kacau hingga hancur
2 - Masukkan bwg putih dan goreng hingga wangi.Masukkan udang dan fish cake
3 - Campurkan kuey teaw ,kicap dan sos tiram.Gaul rata baru masukkan kerang.kucai n taugeh.kacau hingga taugeh layu.Angkat.



 photo cili.jpeg



Cili padi
 cuka
kicap cair


 Cara :


Rendam cili ngan cuka....bile cili dah tukar warna dari hijau pekat kepada warna hijau pudar... buang cuka n ganti ngan kicap cair... Tak rendam ngan kicap cair nak makan terus dari dalam cuka pun bleh.... rendamla dalam cuka 2 jam gitu.....kalau rendam semalaman pun takde hal....lagi lembut lada tu n kurangle pedasnya.....tapik kalau rendam sekejap pun ok....xpedas sgt....


No comments:

Post a Comment