Wednesday 9 March 2016

GADO-GADO


 photo PhotoGrid_1457600037441.jpg


Musim2 panas nie mkn kuah yg xberlemak...sedap kat tekak...
gado2 nie ganding ngan lauk cencuan....

Rojak jawa nie ade pelbagai...gado2,pecal n jenganan...
yg beza bhn2nyer aje....

Specialnyer gado2 ade nasi empit n keropok...tapi rmh kite xder
stok kopok.....





Bahan :-


1 btg nasi empit  (dipotong dadu)
3 biji kentang -potong dadu (rebus dgn  garam)
4 keping  tempeh (digoreng & potong kecil-kecil)
8 urat kacang panjang (dipotong anggaran 1 inci & direbus separuh masak)
1 biji timun (dihiris)
6 biji telur rebus (belah 4)
1 - biji sengkuang*** yang kecil


***sengkuang kalau beli biar yang kecil rasenya manis.

Untuk sambalnya mak pakai sambal kacang yang biasa mak buat untuk makan dengan lontong






Bahan2 Kuah Kacang




250 gm - kacang tanah (goreng n kisar kering)

30 biji - lada kering - rebus
15 - biji bwg kecil
6 - ulas bwg putih
3 - batang serai
1/2 -inci halia
1 - inci lengkuas
1 - inci belacan
(kisar halus semua bahan atas)


kicap manis secukup rase
garam secukup rase
gule perang secukup rase
Air (untuk balance kepekatan)




Cara :

Tumis bahan kisar sehingga naik minyak.Masuk sedikit air.Masukkan semua bahan yang tinggal.
Masukkan kacang tanah.Masukkan air lagi untuk balancekan kepekatan.

No comments:

Post a Comment