Friday, 27 May 2016

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE


 photo coklatcake.jpg


Kalau negok pade name napela teruk sangatkan....mak pun mase negok namenya alahai....tapi mcm biasala mak tau Americankan bahasa mcm bahasa pasar gak (broken english)....so mak negokle pade dictionary....yela xbagusle makanan nak letak name camtu.....

Menurut En.Dictonary - makna lain bagi Devil ialah - grill with hot condiment (used to give flavour and relish to food)


Walau agak leceh sket membuatnya tapi rasenya....memang mabeles.....sedap giler kate akak....



Tip dari anti Azlita : klu nak potong kek berkeju,panaskan pisau yg tajam atau celup dgn air panas,kesat then potong.

Mase potong tu berasap....abah yg teruja sangat .... ...tapi mak negok lepas tu akak potong ok aje xsememeh plak coklat n keju tu ...elok aje mcm dipotong ngan pisau panas.....



Sumber : -   Yatie Memories & Masam Manis



Bahan-Bahan

2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu*** ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam


*** xmention susu ape...mak pakai susu cair sbb kek coklat yg mak buat dulu pun ade buat care camne...

Cara- caranya:-

1) Set oven 170C (mak pakai 175C). Siapkan tin kek (mak pakai 9X9X3). Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

2) Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.

3) Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.

4) Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan2 kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cair(buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.

5) Terakhir masukkan vanili estract. Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.(maknya masak 42 min)



Cream Cheese frosting

125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon


Caranya

pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising,vanilla dan jus lemon.


Chocolate Ganache


100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam (mak xletak)


Caranya.

Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair, Angkat dan sejukkan.



Melapis Kek



Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. .
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya.Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

No comments:

Post a Comment