Sunday, 24 July 2016

BARYANI DAGING MUAR


 photo dagingbaryani.jpg






Sumber : Anti Faridah




BAHAN-BAHAN

2 kilo daging lembu
4 sudu besar rempah beriani
3 sudu besar rempah kari

BAHAN - A

10 ulas bwg putih   }
10 ulas bwg merah }----> kisar
50 gm halia muda  }

BAHAN - B

5 kuntum bunga cengkih  }
5-6 bunga lawang  }
5-6 buah pelaga }
2 btg kulit kayu manis  }

BAHAN C

4 tangkai daun pudina }
4 tangkai daun sadri } ------> mayang halus
4 tangkai daun bawang }

BAHAN - D

3 Sudu besar tomato puree
½ tin susu cair
½ botol madu
Garam secukup rasa

BAHAN - E

4 biji bawang besar - hiris dan goreng hingga kuning keemasan
segenggam gajus - goreng
seganggam kismis



CARA :

1. Potong daging dlm 2 inci.Masuk bahan A dan C serta rempah.Perap 1 jam
2. Masuk daging perap dlm periuk dan masukkan air paras daging saja dan rebus hingga empuk
3.Masuk bahan B dan D dan biar api perlahan
4.Apabila mesera masuk bahan E,biar mereneh kejap.Siap untuk dihidang.

Note : kalau gune daging buat malam sebelum nak makan....so lebih sedap sebab dah mesera



 photo baryani.jpg




Gune ayam pun bole jugak......daging ganti dengan 2 ekor ayam....tapik make sure air tak byk mcm dlm resipi....cos ayam keluar air.....










 

No comments:

Post a Comment