Sunday 24 July 2016
AYAM MASAK MERAH
Sedapppp sangat Ayam masak merah nie....tq Amie for sharing
this resepi.....
banyak mak angkut resepi dr blog anti Amie nie...xsabar nak cube satu persatu.....😊
Sumber : Masakan Tradisi Melayu Johor - Noraini Margono
VIA Amie's little kitchen
Bahan A:
1 ekor ayam - potong 12
2 mangkuk minyak
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar garam
2 helai daun limau purut
Bahan B : kisar
1 batang serai
4cm lengkuas
15 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
4cm halia
2 cm kunyit
Bahan C:
3 sudu besar madu atau gula merah- mak gune madu
2 sudu besar gula - mak gune gula perang
1 mangkuk sos tomato
1 sudu besar garam
1/2 mangkuk air
Cara:
1. Gaulkan daging ayam dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak.
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan ayam tadi dan tumis kesemua Bahan B sehingga terbit minyak atau sehingga masak.
3. Masukkan kesemua Bahan C. Kacau rata sehingga kuat pekat. 4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sebati.
5. Akhir sekali masukkan daun limau purut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment