Udang pepai ni adenyer bermusim...so klu ade dijual...
Mak selalu xlepaskan peluang.....
Bahan :
2 piring kecik udang pepai
(selalu jual dlm piring)
1 cwn tepung gandum
1 cwn air
1 biji telur - pukul sket or 1/2 st baking powder
1 genggam taugeh
3 pokok kucai
1/2 kiub ikan bilis
Garam secukup rasa
Cara :
adun sebati semua bhn,goreng nipis
(curah minyak pade tepi kuali dgn sudip.
sudukan adunan pade tepi kuali,leperkan.
Curah minyak lagi dgn sudip kemudian tolak kedlm minyak)
Sos :
1/2 cwn sos cili maggi
1/2 Or 3/4 cwn air
3 ulas bwg putih }
1 inc halia } tumbuk lumat
Adun sebati .didihkan.angkat
Sos 2 :
3 sb paste lada
4 ulas bwh putih
1 cm halia
2 sb sos cili
Air asam jawa Garam n gula merah secukupnya
No comments:
Post a Comment