Sunday, 25 December 2016

ROTI NAIK



 photo ROTINAIK_1.jpg







Resipi nie dari chef Anuar......mak amik kat blog anti nina
gang mase kat forum masakan dulu....

Dah lame xbuat roti naik ni....last 2008.....😊
Klu nak mkn selalunyer belijek....

bile jiran mak lama mase kat larkin mentioned kat fb
dier teringat roti naik atuk bedah...tu yg mak upload resepi ni

resepi nie.....rasenya mcm roti naik yg arwah atuk bedah selalu buat.....

Kalau nak roti yg testurnya agak berat gune tepung gandum.....

Mase zaman nenek buat roti dulu manele tau ade tepung khas untuk roti.....so pakai tepung gandum....and all the while mak buat pun pakai tepung gandum ....mase join  forum masak2 bau tau menda2 nie sume.........

Actually roti tu mak nak buat lorek pink ...sekali jadik pinkish daaa......  😆



Bahan2:-

400gm - tepung high protein
12gm - yis
1 gm - bread improver (optional)
6  gm - garam
1 biji - telur sederhana
48 gm - gula kastor
12 gm - tepung susu
60 gm - mentega
190 ml - air (bergantung pade kualiti tepung)



Cara :

Masukkan sume bhn kering.Gaul sebati.Masuk mentega.gaul sebati.then telur.
Masukkan air sedikit2 .uli hingga tak lekat pade tangan.

Rehatkan sehingga naik 2X ganda.Tumbuk doh.Bahagikan pade bahagian yg kecil.
rehatkan lagik sehingga naik 2X ganda.Sapu telur or majerin pade permukaannya.
Bakar pade suhu 190C dalam sehingga masak (permukaan kekuning2an)




No comments:

Post a Comment