Friday, 30 December 2016

ACAR


 photo acar_1.jpg



Ini acar orang Johor,selalu dimakan bersama nasi minyak or bubur lambuk



Bahan2  :-

1 - btg timun *
1 - btg karot *
5 - biji bwg kecil }--> mayang
2 ulas bwg putih }
1 - inci halia (jika suka)*
2 biji lada merah*

* Potong mancis




Perap bahan2 nie semalaman dgn garam.Esoknya toskan air yg keluar.

3x ganda resepi atas dpt dlm <> 40 pack ...👇....(each pack 1sb)
Mak guna 4 timun n 2 karot



 photo 20161230_134001.jpg


Bahan2 sambal/sos


3 - biji bawang kecil }
1 - ulas bawang putih} ----> tumbuk halus
5- sudu besar pes lada kering
3 or 4 -  sudu besar sos tomato
2 - sudu besar sos cili
3 or 4  - sudu gula perang
2 sudu besar cuka
garam secukup rase

Cara:-

Tumis lada kering,masuk bahan tumbuk.Biar hingga naik minyak.
Masuk sume sos,garam,gula,cuka n seterusnya bahan perap.
Masuk sedikit air jika perlu.gaul sebati.


No comments:

Post a Comment