Friday 30 December 2016
ACAR
Ini acar orang Johor,selalu dimakan bersama nasi minyak or bubur lambuk
Bahan2 :-
1 - btg timun *
1 - btg karot *
5 - biji bwg kecil }--> mayang
2 ulas bwg putih }
1 - inci halia (jika suka)*
2 biji lada merah*
* Potong mancis
Perap bahan2 nie semalaman dgn garam.Esoknya toskan air yg keluar.
3x ganda resepi atas dpt dlm <> 40 pack ...👇....(each pack 1sb)
Mak guna 4 timun n 2 karot
Bahan2 sambal/sos
3 - biji bawang kecil }
1 - ulas bawang putih} ----> tumbuk halus
5- sudu besar pes lada kering
3 or 4 - sudu besar sos tomato
2 - sudu besar sos cili
3 or 4 - sudu gula perang
2 sudu besar cuka
garam secukup rase
Cara:-
Tumis lada kering,masuk bahan tumbuk.Biar hingga naik minyak.
Masuk sume sos,garam,gula,cuka n seterusnya bahan perap.
Masuk sedikit air jika perlu.gaul sebati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment