Sunday 8 January 2017

MEE KARI NYONYA


 photo IMG-20170108-WA0003.jpg

Sumber : Acik Faiz


Mee kari resepi acik Faiz nie ala2 mee kari nyonya ....mcm kat giant tampoi.....mak xsuke mee kari yg kuahnya rase too spicy....yg nie memang ngam dengan tekak mak...

Dulu2 kalau acik Faiz balik JB dier akan share resipi yg dier cube...la nie dier tau mak selalu round blog masakan....
Xde proper sukatan...yg bwh nie yg mak sukat sendiri for reference

Kerang punyerlar mahal sekarang....dulu baru rm 1.50 sekilo....
sekarang.....rm 7.00.....😔......cenonet plak tuu isinyer....
Yg bwh ni gambo mase buat dulu.....meriah kerangnyer...


 photo MEEKARI.jpg



Bahan :

1 kilo - mee kuning - celup dgn air panas
11 biji - fishball (potong 3)
1 kilo - kerang (rebus)
3 sb - paste lada (mungkum)
1/2 cwn - ikan bilis }
1/2 inci - kunyit }
1/2 inci - belacan }
11 - biji bwg merah }
3 - biji bwg putih }------------> kisar halus
1 sb - rempah kari daging/ayam (masukkan dlm bahan kisar)
1/2 inci - halia (hiris)
1 kiub - ikan bilis
sedikit daun kesum ( yg nie mak tambah)
1300 ml santan (dari 1 biji kelapa)


Bahan sampingan :

Taugeh - celur
Sawi bak choi - celur
tahu kering (pok)
Bawang goreng


Cara :


1) Tumis bahan kisar hingga wangi,masukkan santan,daun kesum,halia, garam dan kiub ikan bilis
2) Mendidih masukkan fish ball dan kerang.Mendidih lagi.angkat
3) Hidangkan dengan bahan sampingan





No comments:

Post a Comment