Friday 24 February 2017

FISH N CHIPS

 photo IMG20180929174708.jpg

Dapat idea buat kentang ni dr Ely n mangkuk tingkat
xsilap semlm....sbb ngk sambil prepare for dinner....
yg mak pasan dier guna butter,pepper n fresh rosemary...

Tadi kat giant xder plak rosemary....so mak buat resepi
sendiri....

Akak siap tegur...

Akak : " pasal sedap plak kentang ni...ranggup luarnya"
Mak : "buat....selalu mak beli ready made frozen"

Sebab semlm chef tu ckp lembut didlm n crispy kat
luarler reason mak nak try....😊


 photo IMG20180929175023.jpg


Bahan :

800 gm kentang russet (dlm 4 biji)
4 sb mungkum butter
3 ulas bwg putih (tumbuk halus)
Sedikit pepper n garam



 photo 20170224_183932_1.jpg


Cara :

1)Rebus kentang + garam sebijik2,sejuk potong kecil
2)cairkan butter dlm kuali, matikan api.masuk bwg putih, pepper n garam kacau sebati.
3) masuk kentang,salut kentang dgn adunan butter.tuang dlm baking pan
5) Bakar hingga garing.Api grill- 200C-1 jam

No comments:

Post a Comment