Monday, 24 April 2017

CHURROS



 photo 20170424_205329.jpg


Syok bila dip2 churros pade coklat....Churrosnyer ranggup
diluar lembut didalam


Akaklah yg paling suke....surprise balik add class ade Churros...
Saje xbg tau nak buat.....takut angin rajin xstabil tiupannyer....😆




Sumber : Bicara Kak Noor


Bahan-bahan nya

 1 cawan air
100 gm mentega
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur
sedikit serbuk kayu manis  (mak omit)
Garam
 minyak untuk menggoreng
secukupnya gula kastor /coklat



 photo PhotoGrid_1493045230785.png



Cara membuatnya


 Masukan air didalam periuk dan masukan mentega, biarkan sehingga mendidih dan mentega menjadi cair

Masukan tepung sedikit demi sedikit yang telah di campurkan dengan garam, dan kacau rata supaya ia nya tidak berketul

bila tepung sudah tidak melekat boleh lah ditutup api dan biarkan sejuk

 Bila dah betul-betul sejuk baru masukan telur

 ** JANGAN  masukan telur ketika adunan masih panas nanti telur akan masak dan churros ni tak kan mengembang  putar dengan mixer sehingga sebati selepas masuk sebiji telur, kemudian tambah lagi satu biji telur dan putar lagi sehingga betul-betul rata.**

Panaskan minyak,kemudian masukan adunan dalam beg piping yang ber nozel bintang. Paipkan kedalam minyak panas dan gorenglah sehingga kekuningan,angkat dan toskan


Care mak  goreng :

picit adunan sehingga keluar pjg yg dikehendaki
Then potong dgn gunting.

**Jatuhkan pelan2 pade minyak setelah adunan klr tegak pastu gunting

Supaya cantik tegaknyer**

No comments:

Post a Comment