Thursday, 20 April 2017

NASI AYAM


 photo PhotoGrid_1492783800469.png


Bila negok kat table daily menu...gupenyer dah 2 bln mak xbuat
Nasi ayam....selalunyer at least sebln sekali....

Kali nie cube resepi baru...but nasi still gune resepi yg selalu buat....
Resepi ni dari Azie kitchen....yg anaknyer mcm farhan...nasi ayam lover.......😄

Tak rugi cube...mmg sedap...ayam n both sos...kena ngan my
Taste buds....

Orang yg paling suke tentular Farhan....ade sos hitam
plak tuu his peberet.....mcm nasi ayam kat Uda...





Bahan2

 1 ekor ayam
 2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk

 Untuk perap

1 sudu besar kicap pekat
 1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
 Sedikit minyak bijan


 Cara cara:

Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk.
Rebus sehingga empuk Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan perasakan dgn garam.
Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit.
Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.

Tips: ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut.



 Sos lada

 6 biji cili merah}
 3 ulas bawang putih}--->kisar bersama
 1 inc halia}
 1/2 cawan air rebusan ayam}
1 sudu teh cuka
 Garam n gula secukup rase

 Masak hingga didih


Sos Kicap

 Guna lebihan perapan ayam...tambah bhn jika perlu




No comments:

Post a Comment