Sunday, 25 March 2018

LAUK KARIANI


 photo IMG20180325144609.jpg

Abah asyik nak ajak mkn nasi berianijek...kite 3 beranak xsuke...
Tapi klu pegi majlis kawin mknlar..
Klu xder option...

So niari mak cubeler memandai gode resepi barular konon...
Masak ngan nasi serai..

U all ckp rase mcm kurma....😀
Xtauler mane dtg rase tuu...
Mak rase mcm baryani BBU..
yg mak amik dr majalah nona...

Tapikan mase mak masak baryani BBU ni  mase anti lina n anak2 dier dtg dr kedah...
Anak dier pun ckp kurma...mase dier msg....
"la...anak aku ckp lauk kurma ko terbaik"....😂

Tekak masing2 eek...


Bahan :-


1 - ekor ayam - potong 16
1.5 liter santan dari 2 biji kelapa
2 - labu bwg besar }
3- ulas bwg putih }
2 biji lada hijau }
1- cm halia } -------> kisar halus

2 - biji kentang (potong 6 setiap satu)
1 pokok daun ketumbar - mayang kasar
1.5  - sudu besar penuh serbuk kari
1.5 sudu besar penuh rempah baryani
 - (campur dengan bhn kisar)
1  kiub ayam
1 sb sos tomato
1 - btg - kayu manis
1 - biji buah pelaga
3 - bunga cengkih
1 - bunga lawang
2sb butter+3sb minyak (tuk tumis)
Garam n sedikit gula





Cara : -


Tumis rempah tumis then masuk bhn kisar,wangi masuk santan.Masuk kentang .Mendidih masuk ayam,garam,gula,kiub ayam n sos tomato. Renehkan,Biar pekat sedikit.Masuk daun ketumbar.Matikan api.

No comments:

Post a Comment