Monday 30 April 2018

DAGING BLACK PEPPER PRIMADA



 photo dagungkicap-1.jpeg




We allz xfavor sgt daging....tapi sbb nak menerai masak daging dgn Primada Pressure Cooker so masak daging kicap ni....

Plannyer nak buat rendang...tapi asyik mkn nasik baryani aje weekend...mcm muak plak...

Daging aje mak rebus pki PC  ....masak masih care conventional..

SubhanaAllah...memang lembut sangat dagingnyer...manis dagingnyer macam gune daging baru...Allahuakbar....



Rasenyer lepas ni selalular masak lauk berasaskan daging...sbb sume muke ala senyum...sbb daging manyak lembut....😁...Alhamdulillah







Bahan :-



1- kilo daging - rebus hingga empuk ***
1 - labu bawang besar - mayang
5 - ulas bawang putih }
1 - inci halia } -------> tumbuk lumat (mak suke pakai halia muda)
1/2 - sudu teh lada hitam ---> tumbuk kasar (masuk lepas tumbuk bhn atas)
3 - biji kentang potong wedges and goreng
1 - btg kayu manis
3 - bunga cengkih
1 - biji pelaga
2 - sudu sos tomato
 1.5 - cwn kicap ( banyak ikut pada suka)
3/4 - cwn air rebusan daging ( banyak ikut pada suka)

*****
Air just 3/4 dari paras daging
Mode : lamb


Cara :

Tumis bhn tumis (Jgn tunggu minyak panas sangat).Masuk bawang,layu masuk bahan tumbuk,
wangi.Masuk air rebusan daging,kicap,sos tomato dan perasakan dengan garam jika perlu
Biarkan agak pekat,masuk kentang .Angkat



No comments:

Post a Comment