Monday 28 May 2018
AYAM GORENG BEREMPAH - II
Juadah iftar kite niari nasi lemak.....dah 2 ari xmasak....kena salah bantal org melayu kate...
Angin actually....bedal ais banyak sgt mase buka.....xsedo diri dah nak separuh abad...😅
Sakitnyer....Ya Allah mcm kena simpul biawak....ðŸ˜
Pagi tadi nak pegi sek bile negok mak ligat kat dapur.....farhan suke...
Farhan : eehh...mak dah sihat dah....cube farhan pegang...
(sbb mase sakit siap warning jgn pegang2....dierkan suke melese kat mak dier....anti aah ckp farhan mcm semut ...mak gula...😂.... mane x...setiap kali anti aah tipon dier mesti ade kat bilik same ngan mak....klu kena halau....jap2 jengah....dah beso2 ni dah kurang....)
Bile berbuka bau tau sbbnyer...
Farhan : klu beli xbole makan tambah apalagi ngulang...
We all : 😂😂😂
Bahan :
1 ekor ayam - potong 16
Bahan utk di kisar
5 ulas bwg putih
6 btg serai - amik bhg putih dan yg agak lembut
2 inc halia
2 inc lengkuas
1 sb biji ketumbar
1 st jintan kasar
1 st jintan halus
1 kiub ayam
2 sb rempah kari
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Bersihkan ayam,tos dan lap dgn kitchen towel **
Perap semua bhn kisar dgn ayam at least 1 jam.dlm freezer bhg bwh and tutup dgn cling wrap or aluminium foil
Goreng dgn minyak yg byk , biar ayam terendam dlm minyak
** make sure ayam kering supaya rempah betul2 resap pada ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment