Monday 28 May 2018

AYAM GORENG BEREMPAH - II


 photo IMG20180528191003.jpg


Juadah iftar kite niari nasi lemak.....dah  2 ari xmasak....kena salah bantal org melayu kate...

Angin actually....bedal ais banyak sgt mase buka.....xsedo diri dah nak separuh abad...😅

Sakitnyer....Ya Allah mcm kena simpul biawak....😭

Pagi tadi nak pegi sek bile negok mak ligat kat dapur.....farhan suke...

Farhan :  eehh...mak dah sihat dah....cube farhan pegang...

(sbb mase sakit siap warning jgn pegang2....dierkan suke melese kat mak dier....anti aah ckp farhan mcm semut ...mak gula...😂.... mane x...setiap kali anti aah tipon dier mesti ade kat bilik same ngan mak....klu kena halau....jap2 jengah....dah beso2 ni dah kurang....)

Bile berbuka bau tau sbbnyer...

Farhan : klu beli xbole makan tambah apalagi ngulang...

We all :   ðŸ˜‚😂😂



 photo IMG20180528190915.jpg



Bahan :

1 ekor ayam - potong 16



Bahan utk di kisar

5 ulas bwg putih
6 btg serai - amik bhg putih dan yg agak lembut
2 inc halia
2 inc lengkuas
1 sb biji ketumbar
1 st jintan kasar
1 st jintan halus
1 kiub ayam
2 sb rempah kari
Garam secukup rasa
Sedikit gula


Bersihkan ayam,tos dan lap dgn kitchen towel **

Perap semua bhn kisar dgn ayam at least 1 jam.dlm freezer bhg bwh and tutup dgn cling wrap or aluminium foil

Goreng dgn minyak yg byk ,  biar ayam terendam dlm minyak

** make sure ayam kering supaya rempah betul2 resap pada ayam

No comments:

Post a Comment