Friday 25 May 2018

SOTO


 photo IMG20180412192645_1.jpg

Buat kuahnya senang aje.....yg leceh sket yg sampingan tu.....

Niari tuk iftar mak buat yg letak santan.
Gambo atas tu yg xletak santan...farhan punyer...nasi empet + mee...



Bahan :

1 ekor ayam - potong 8
2 - labu bwg besar }
 3- ulas bwg putih }--> kisar halus
1 - inci halia - ketuk
2 - sb mungkum rempah sup + sedikit air jadikan paste
1 kiub Ayam
200 ml santan pekat - ( 1 kotak santan Kara) - optional

Cara :
1) Rebus ayam dengan garam dan halia
 2) Tumis bhn kisar wangi masuk  paste rempah sup air dari rebusan ayam then masuk dlm ayam yg direbus.....
3) Mendidih matikan api

*** mak tak masuk rempah tumis sbb sume dah ade dlm rempah sup....

Sambal kicap :

20 - biji cili padi - buang biji
 3 - ulas bwg putih
1/2 - cwn kicap manis
Gule secukupnya
Sedikit garam

Bahan sampingan :

Nasi empet
Sambal kicap
Taugeh - celur dgn air panas
begedil
bwg goreng
daup sup
ayam yg disiat2kan




No comments:

Post a Comment