Friday 25 May 2018
SOTO
Buat kuahnya senang aje.....yg leceh sket yg sampingan tu.....
Niari tuk iftar mak buat yg letak santan.
Gambo atas tu yg xletak santan...farhan punyer...nasi empet + mee...
Bahan :
1 ekor ayam - potong 8
2 - labu bwg besar }
3- ulas bwg putih }--> kisar halus
1 - inci halia - ketuk
2 - sb mungkum rempah sup + sedikit air jadikan paste
1 kiub Ayam
200 ml santan pekat - ( 1 kotak santan Kara) - optional
Cara :
1) Rebus ayam dengan garam dan halia
2) Tumis bhn kisar wangi masuk paste rempah sup air dari rebusan ayam then masuk dlm ayam yg direbus.....
3) Mendidih matikan api
*** mak tak masuk rempah tumis sbb sume dah ade dlm rempah sup....
Sambal kicap :
20 - biji cili padi - buang biji
3 - ulas bwg putih
1/2 - cwn kicap manis
Gule secukupnya
Sedikit garam
Bahan sampingan :
Nasi empet
Sambal kicap
Taugeh - celur dgn air panas
begedil
bwg goreng
daup sup
ayam yg disiat2kan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment