Wednesday 30 May 2018

AYAM PANDAN THAI


 photo IMG20180530193548.jpg

Ayam nie sedap sangat klu mkn camtujek...

Ini kali kedua mak buat...yg first kat fotopages dulu....(dah xbole excess dah web tuu...😟)

Buat tuk iftar ganding ngan nasik goreng.....




Sumber :  Citarasawan

Bahan : 
500 gm isi ayam  **
2 sb daun ketumbar cincang
2 sb paste bwg putih
1 sb paste halia
2 sb sos tiram
2 sb kicap cair
1 sb minyak bijan
1 st pepper
1/2 kiub ayam
2 st tepung jagung
Garam n gula secukup rasa

Daun pandan secukupnya utk balut
Minyak utk menggoreng


***  mak guna bhg dada...besar ayam potong  8....1 bhg dada dpt 10 pcs (mak guna 4 bhg dada ayam)



 photo PhotoGrid_1527683064897.jpg


Cara : 

1.Ayam potong besar anggaran bole balut dgn daun pandan.lap kering dgn kitchen towel.

2.Satukan ayam dgn semua bhn atas,perap at least 2 jam

3.Balut dgn daun pandan berbentuk kon.potong hujung yg lebih

4. Kukus 10 min dgn api besar.
Angkat n tos dgn tisu serap minyak (tuk elak air...so xlar meletup2 mase goreng)

4.Goreng hingga ayam kekuningan.angkat.


No comments:

Post a Comment