Wednesday 30 May 2018
AYAM PANDAN THAI
Ayam nie sedap sangat klu mkn camtujek...
Ini kali kedua mak buat...yg first kat fotopages dulu....(dah xbole excess dah web tuu...😟)
Buat tuk iftar ganding ngan nasik goreng.....
Sumber : Citarasawan
Bahan :
500 gm isi ayam **
2 sb daun ketumbar cincang
2 sb paste bwg putih
1 sb paste halia
2 sb sos tiram
2 sb kicap cair
1 sb minyak bijan
1 st pepper
1/2 kiub ayam
2 st tepung jagung
Garam n gula secukup rasa
Daun pandan secukupnya utk balut
Minyak utk menggoreng
*** mak guna bhg dada...besar ayam potong 8....1 bhg dada dpt 10 pcs (mak guna 4 bhg dada ayam)
Cara :
1.Ayam potong besar anggaran bole balut dgn daun pandan.lap kering dgn kitchen towel.
2.Satukan ayam dgn semua bhn atas,perap at least 2 jam
3.Balut dgn daun pandan berbentuk kon.potong hujung yg lebih
4. Kukus 10 min dgn api besar.
Angkat n tos dgn tisu serap minyak (tuk elak air...so xlar meletup2 mase goreng)
4.Goreng hingga ayam kekuningan.angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment