Sunday, 10 June 2018

SATE GORENG


 photo IMG20180610185719.jpg

Our iftar today...nasi lemak n sate goreng...

Satenyer mak perap nak dekat 1 hari...perap 9 mlm n goreng 6.30 ptg...
Hasilnyer...mesera sangat3.....hingga isi yg dlm...

Daging mak rebus dulu...takut keras...
Mak ingat mesti kurang manis rasenyer sbb air daging dah keluar....gupenyer lagi mesera....
Memang mabeles...

Slacknyer daging potong kecik jadi berderai dagingnyer bile goreng....
akak ckp mcm mkn serunding...

In future nak rebus potong 1.5 inc.


 photo IMG20180610185823.jpg


Bahan :

500 - gm daging or isi Ayam
1 - st ketumbar }
1- st jintan halus (putih)
1- st jintan kasar (manis)
1/2 - st serbuk kunyit
1- inci halia
1- inci lengkuas
2- btg serai
3 - ulas bwg merah
3 - ulas bwg putih
2 - sb gula perang
1- sb gula putih
garam secukup rasa

- kisar semua bhn atas.(mak kisar dgn air rebusan daging)

sedikit minyak untuk mengoreng ***

***  Mak gune teknik sapu minyak pade pan dgn serai..
Then renjis minyak gune serai time to time


No comments:

Post a Comment