Sunday 10 June 2018

NASI LEMAK


 photo IMG20180610191338.jpg



Bahan :

4 cwn beras basmathi (rendam 30 min dan toskan)
5.5 cwn santan ( dari 1.5 biji kelapa)
1 labu bwg holland - mayang
2 ulas bwg putih - mayang
2 inc halia - potong mancis
Garam secukup rasa
Sedikit gula perang
2 helai daun pandan - siat n simpul



Cara : 

1)Tumis bwg dan halia,wangi masuk santan,garam n gula
2) mendidih masuk beras n daun pandan,alih ke rice cooker
masak mcm biasa


 photo IMG20180610183124.jpg

SAMBAL TUMIS


Bahan :

1 cwn ikan bilis - goreng garing
40 biji lada kering - rebus sekejap )
1 inc belacan) ---> kisar bersama
2 labu bwg besar - blend tanpa air ***
1 labu bwg holland - mayang
1/2 kiub ikan bilis
15 biji telur puyuh - rebus (optional)
Sedikit air asam
Gula perang n garam secukup rasa
Minyak secukupnya


*** blend tanpa  air sbb bwg klr air (pade mak supaya ianyer cepat ceramilzed)

➡Klu xnak buat step atas pun bole,kisar bwg dgn lada n belacan.
➡Bwg holland tumis ,layu baru masuk bahan kisar

Cara :

1. Tumis bwg merah hingga ceramalized ( or bila dah mula kuning)
2. Masuk lada kering,tumis hingga garing ( lada mula berketul tanda dah garing,tambah minyak** jika kurang)
3) masuk bwg mayang n ikan bilis.bwg layu masuk air asam,kiub ikan bilis n perasakan dgn garam n gula.sebati.angkat

** Kokot excess minyak sesudah masak

- Minyak kena byk utk hasil sambal yg sedap

Bahasa Joho

Kokot - kaut

No comments:

Post a Comment