Saturday 30 June 2018

SERUNDING IKAN


Ni nenek punye resipi....selalu makan dgn pulut cawan (pulut letak dlm cawan lompang dan bentukkan...  )

sedap jugak kalau makan ngan roti or nasik empit. Bhn2  tuh emak agak2jek

Buat nie nak kena sabo banyak eeh... sebab kena selalu kacau..😉
Nak2 mase nak dkt kering....



 photo serundingdaging_1.jpg



Bahan2 :-

5 ekor ikan kembong (mabong)
5/6 btg lade kering (lebihkan kalau suke pedas)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai (besar)
500 santan - 1 biji kelapa
air asam 2 sudu
garam dan gula secukup rase

care:

1)Rebus ikan (airnye asal ikan tenggelam jek)
kemudian amik isi dan blend ngan air tadi.
2) bhn yg lain kisar halus.
3) satukan dlm kuali (mcm nak masak rendang)
4) masak sehingga kering (peroi)



No comments:

Post a Comment