Saturday, 30 June 2018

DALCA



 photo dalca.jpg






Sajian yg almost complete...ade sayur,kekacang,daging.....sedap dimakan dgn pelbagai nasi....makan ngan roti canai,roti jala n roti putih pun ngam....



Sumber : MYR (Mak olah sket)


Bahan :

100- gm kacang dhal - direbus hingga betul2 empuk
300 - gm daging lembu - rebus hingga empuk
2 - biji terung bulat - dipotong kecil2
2 - biji lobak merah  - dipotong kecil2
2 - biji kentang
10 batang kacang panjang - dipotong
2 - cm halia - dikisar
3 - ulas bawang putih - dikisar -----> (lumat masuk serbuk kari dan putar once)
3 - biji bawang besar - dikisar
2 sb - serbuk kari daging
4 cawan santan - (perah guna air rebusan daging)
Sedikit daun kari
1 sb butter
1 sb - minyak masak
 2 sb - sos tomato
garam secukup rase


Bahan2 tumis

1 - btg kayu manis
2 - biji buah pelaga
1 - kuntum bunga lawang
3 - kuntum bunga cengkih



Cara-cara:

1) Panaskan minyak dan butter  dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga naik bau.
2) Masukkan bahan2 kisar  yg dicampur serbuk kari kacau rata hingga naik minyak.
3) Masukkan santan dan daging.Masukkan garam dan sos tomato
4) Masukkan kentang, karot dan terung.Empuk baru masukkan kacang pjg.Last sekali masukkan kacang dhal
5)Masak hingga mendidih then angkat

No comments:

Post a Comment