Wednesday 6 June 2018
SOUTHERN THAI YELLOW RICE CHICKEN
Nasi nie rase ala2 nasi komok...sedap sgt...senang plak tu buat klu compare buat nasi komok...
Mak terlebih letak air...luper...patutnyer pki PC air 1:1...tapi mak ikut sukatan masak ngan rice cooker...
Turn out nasi jadi lembut...mcm nasi dikukus...u all entah bape kali ulang ckp sedap...😋
Ganding ngan ungkep udang...mcm ganding nasi komok mak buat dulu...
U all mane bole mkn xade kuah...
Sumber : Azie kitchen
Bahan Ayam :
1 ekor ayam - potong 12
1 sb rempah kari ayam/daging
1 sb serbuk kunyit
1 sb maggi secukup rasa **
Sedikit garam jika perlu **
(** garam sahaja pun bole)
Perap ayam dgn semua bhn sebentar supaya mesera.Goreng spt biasa tapi jgn sampai garing
Bahan nasi
4 cwn beras basmathi
5.5 cwn air
1/2 cwn susu cair
1/2 kiub ayam
1 sb rempah kari ayam/daging
1/2 st serbuk kunyit
3 helai daun salam
Minyak sapi/butter + minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Tumis :
1/2 labu bwg ( mak guna bwg holland)- hiris
2 btg kayu manis
2 biji pelaga
3 bunga lawang
Bahan Tumbuk kasar (mak guna blender kering)
1 inc halia
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
Cara :
1) Tumis kayu manis,bunga lawang n pelaga then bwg hiris
(masuk kayu manis,bunga lawang n pelaga b4 minyak panas.berbuih masuk bwg)
2) Wangi masuk bhn kisar diikuti dgn rempah kari.
3) masuk air sedikit,masuk garam,kiub ayam,kunyit,daun salam.
4)masuk beras.gaul sebati then pindahkan ke PC/Rice Cooker.
5) Masuk susu diikuti dgn air
Kacau sedikit.
6) Susun ayam diatasnya n masak spt biasa.
Hidang dgn timun,tomato n sambal lada.
Sambal Lada
3 biji lada merah
1/2 biji tomato
1 sb cuka
1 st Maggi secukup rase (optional)
Garam n gula secukup rasa
Blender semua bhn (xperlu air sbb tomato klr juice)
Masak hingga didih.siap.
Mak buat 1/2 dari resepi asal
Sbb dah ade kuah ungkep.
Resepi atas yg dah direduce kuantitinya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment