Wednesday, 6 June 2018

SOUTHERN THAI YELLOW RICE CHICKEN


 photo IMG20180606192248.jpg

Nasi nie rase ala2 nasi komok...sedap sgt...senang plak tu buat klu compare buat nasi komok...

Mak terlebih letak air...luper...patutnyer pki PC air 1:1...tapi mak ikut sukatan masak ngan rice cooker...

Turn out nasi jadi lembut...mcm nasi dikukus...u all entah bape kali ulang ckp sedap...😋

Ganding ngan ungkep udang...mcm ganding nasi komok mak buat dulu...
U all mane bole mkn xade kuah...


Sumber : Azie kitchen



Bahan Ayam : 

1 ekor ayam - potong 12
1 sb rempah kari ayam/daging
1 sb serbuk kunyit
1 sb maggi secukup rasa **
Sedikit garam jika perlu **

(** garam sahaja pun bole)

Perap ayam dgn semua bhn sebentar supaya mesera.Goreng spt biasa tapi jgn sampai garing


 photo PhotoGrid_1528288363674.jpg


Bahan nasi

4 cwn beras basmathi
5.5 cwn air
1/2 cwn susu cair
1/2 kiub ayam
1 sb rempah kari ayam/daging
1/2 st serbuk kunyit
3 helai daun salam
Minyak sapi/butter + minyak masak
Garam secukup rasa



Bahan Tumis :

1/2 labu bwg ( mak guna bwg holland)- hiris
2 btg kayu manis
2 biji pelaga
3 bunga lawang

Bahan Tumbuk kasar (mak guna blender kering)

1 inc halia
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih

Cara :

1) Tumis kayu manis,bunga lawang n pelaga then bwg hiris
(masuk kayu manis,bunga lawang n pelaga b4 minyak panas.berbuih masuk bwg)
2) Wangi masuk bhn kisar diikuti dgn rempah kari.
3) masuk air sedikit,masuk garam,kiub ayam,kunyit,daun salam.
4)masuk beras.gaul sebati then pindahkan ke PC/Rice Cooker.
5) Masuk susu diikuti dgn air
Kacau sedikit.
6) Susun ayam diatasnya n masak spt biasa.

Hidang dgn timun,tomato n sambal lada.

Sambal Lada

3 biji lada merah
1/2 biji tomato
1 sb cuka
1 st Maggi secukup rase (optional)
Garam n gula secukup rasa

Blender semua bhn (xperlu air sbb tomato klr juice)
Masak hingga didih.siap.

Mak buat 1/2 dari resepi asal
Sbb dah ade kuah ungkep.
Resepi atas yg dah direduce kuantitinya


No comments:

Post a Comment