Friday, 8 June 2018

NASI AYAM PENYET - II


 photo IMG20180608192245.jpg

Sumber : Rasa.Com


Garing diluar n lembut didlm ayamnyer....sedap.....u all berebut keraknyer
Lenkali lebihan tepung mak buat kerak yea...bln2 puasa ni malas nak layan....

Utk nasi mcm biasa ...mak buat nasi ayam bkn nasi putih.....

 photo PhotoGrid_1528463776754.jpg



Bahan perap ayam

1 ekor ayam - potong 12
5 biji buah keras
2 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inc lengkuas/halia (pilih satu)
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk kunyit
1 kiub ayam (mak tambah)
2 sb garam (secukup rasa)

Bahan sampingan :

Tempe
Tauhu
Timun
Tomato
Kobis

Cara :

1) Kisar bwg merah,bwg putih,buah keras n lengkuas
2) Masuk serbuk ketumbar n kunyit ,kisar kejap
2) Rebus ayam dgn semua bhn kisar, garam n kiub ayam sampai masak.
3) Matikan api,masuk tempe n tauhu
4) Biar semalaman (mak perap
7 jam- mesera juga ayamnyer...lagi lame lg best)


Bahan utk goreng ayam

2 cwn tepung beras
1 biji telur
Gula n garam secukup rase
Air rebusan ayam secukupnya

Adun bhn atas hingga jadik bater mcm nak goreng pisang



Bahan utk sambal

Xdiberi sukatan mak buat
 kuantiti bwh...still byk tuk our family...in future buat separuh adunan bwh

5 biji cili merah
5 biji cili padi
2 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
2 biji tomato
1 sb ikan bilis
2 cm belacan
Garam n gula secukup rasa
Jus Limau nipis/kasturi secukup rasa

Cara :
1) Goreng semua bhn atas kecuali garam,gula n jus
2) kisar,kemudian goreng lagi bhn kisar dgn minyak goreng tadi.perasakan dgn garam,gula n jus limau.angkat.




No comments:

Post a Comment