Friday 8 June 2018
NASI AYAM PENYET - II
Sumber : Rasa.Com
Garing diluar n lembut didlm ayamnyer....sedap.....u all berebut keraknyer
Lenkali lebihan tepung mak buat kerak yea...bln2 puasa ni malas nak layan....
Utk nasi mcm biasa ...mak buat nasi ayam bkn nasi putih.....
Bahan perap ayam
1 ekor ayam - potong 12
5 biji buah keras
2 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inc lengkuas/halia (pilih satu)
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk kunyit
1 kiub ayam (mak tambah)
2 sb garam (secukup rasa)
Bahan sampingan :
Tempe
Tauhu
Timun
Tomato
Kobis
Cara :
1) Kisar bwg merah,bwg putih,buah keras n lengkuas
2) Masuk serbuk ketumbar n kunyit ,kisar kejap
2) Rebus ayam dgn semua bhn kisar, garam n kiub ayam sampai masak.
3) Matikan api,masuk tempe n tauhu
4) Biar semalaman (mak perap
7 jam- mesera juga ayamnyer...lagi lame lg best)
Bahan utk goreng ayam
2 cwn tepung beras
1 biji telur
Gula n garam secukup rase
Air rebusan ayam secukupnya
Adun bhn atas hingga jadik bater mcm nak goreng pisang
Bahan utk sambal
Xdiberi sukatan mak buat
kuantiti bwh...still byk tuk our family...in future buat separuh adunan bwh
5 biji cili merah
5 biji cili padi
2 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
2 biji tomato
1 sb ikan bilis
2 cm belacan
Garam n gula secukup rasa
Jus Limau nipis/kasturi secukup rasa
Cara :
1) Goreng semua bhn atas kecuali garam,gula n jus
2) kisar,kemudian goreng lagi bhn kisar dgn minyak goreng tadi.perasakan dgn garam,gula n jus limau.angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment