
Try new resepi mee sup...tuk buka puasa niari...
Abah n farhan...berkali ulang ckp sedap....farhan tumpang sekaki org buka puasa....π
Rasenyer mcm mee hidangan korea....
Teruja sbb ade gune air asam n belacan...luarbiasakan..furthermore anti azie bgtau resepinyer berasal dr chef Shangri La hotel..
Xrugi cuba....πππππ
Mak buat separuh dari resepi asal...n resepi bwh yg dah dikurangkan

Sumber : azie kitchen
Bahan :
1/2 ekor ayam *** - potong kecil
1 pack mee hoon/mee kuning - celur
5 pokok sawi
5 ulas bwg putih }
1.5 inc halia } ---> kisar halus
1 labu bwg holland - dadu
1/2 sb serbuk lada hitam
1/2 sb serbuk jintan manis
1 inc belacan - bakar
1/2 cwn air asam jawa - dr 1 st asam jawa (ramas bersama-tapis)
1 kiub stock daging
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Bahan sampingan :
Bawang goreng
daun sup
sambal kicap
Sawi - celur (mak masuk terus dlm mee supaya sawinyer sedap)
*** berat ayam seekor < 2 kilo
Cara :
1) Tumis bhn kisar,wangi masuk bwg,bwg layu masuk serbuk jintan manis n serbuk lada hitam.
2) masuk ayam.gaul hingga ayam bertukar putih.masuk air asam
3) gaul sebentar,masuk air,garam n kiub stock daging
4) Mendidih masuk sayur.matikan api.
5) Hidang bersama bwg goreng,lada kicap n daun sup.
No comments:
Post a Comment