
Sop tulang akan dimasak bila dapat selalunyer....dapat dari daging korban biasanyer....
Bukan ape risaukan lemaknyer yg sgt byk.....itu pun mak sedaya mungkin buang lemak yg nampak hingga kecelah n lubang yg ditutupi lemak semua mak korek....itu pun masih berbaki sgt byk lemak bila masak....😧
Try resepi ni sbb negok kelainan pade bhnnyer...even bhn sambal kicap...
Sedap sangat.....karot sebagai pemekat kuah dan manis...
Leek n celery menjadikan sopnyer xmuak....

First time mak beli leek ni...
Baunyer mcm kucai....mak amik btgnyer aje wlu xmention kat resepi
Sbb mcm seram nak letak daunnyer sekali....😂
Klu nak beli leek nie...carik bhg sayur yg penjualnyer cina...sbb org cina selalu masak gune bhn nie
Sumber : Chef Aamar via Masam Manis
Bahan :
1 kilo tulang lembu - rebus hingga empuk **
1 btg karot - dadu
2 biji kentang - dadu
1 st pepper
2 sb mungkum rempah sop - jadikan paste
Garam secukup rasa
** mak rebus dgn garam n 1 inc halia yg dimayang kasar
Bhn tumis :
1 btg kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 biji cengkih
3 biji pelaga
1 biji bwg besar - hiris
2 sb minyak
1sb minyak sapi - (mak omit ..too much fat)
Bhn kisar : (A)
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inc halia
Bhn kisar : (B)
1 btg leek - ambil bhg btg shj
1 btg celery
1/2 btg karot
Bhn sampingan :
Cili kicap
Bwg goreng
Daun sup
Cara :
1) Tumis bhn tumis.wangi.masuk bhn kisar (A).
2) wangi masuk bhn kisar (B)
3) wangi masuk paste rempah sop.
4) masuk air daging,tulang,karot n kentang
5) perasakan dgn garam n pepper
6) Reneh hingga kentang empuk.Siap
Sambal Kicap
15 biji cili padi }
3 ulas - bwg putih} kisar bersama
1/2 cwn kicap manis}
1 sb sos tomato
1 st cuka
Garam n gula (mak add)
Satukan semua bhn diatas.siap
No comments:
Post a Comment