Tuesday 9 October 2018

OPOR AYAM

 photo IMG20181009114916.jpg

Terasa nak mkn pajeri nyonya...tapi u all xsuke nenas...
Mak n abahjek mkn....
So masak dgn ikan goreng....bhn2nyer mak ubahsuaikan .....
Sedap sangat....rasenyer macam opor atuk bedah...
Farhan siap request buat lagi...
so niari masak dgn ayam....lagiklar sedap...

Opor atuk bedah mmg menjadi pujaan ramai...tapi sampai sekrg mak xtau resepinyer...sbb buku resepinyer mak long buang...😭
Semua opor yg mak penah cube...xder yg kena....

Wlu xsesedap opor atuk bedah...tapi rasenyer 70% ade..
Kena cube lagi....

Bahan :

1 ekor ayam - goreng dgn garam n kunyit
1 - batang kayu manis
1 - kuntum bunga lawang
3 - biji cengkih
2 biji pelaga
3 - biji bawang merah, hiris halus
1 - ulas bawang putih, hiris halus
2 - sb cili kisar
2 1/2 - sb rempah kari
2 - sb besar kerisik
1 sb - sos tomato
600 ml santan - dr 1 biji kelapa
Garam n gula perang secukup rase
1 st - Maggi secukup rasa


Bahan kisar :

1 - sb udang kering, rendam  dan toskan
5 - biji bawang merah
3 - ulas bawang putih
3 - biji buah keras
1 - st kunyit serbuk
1/2 - inci halia


Cara2nya :-

1) Satukan bahan kisar bersama rempah kari dan cili kisar, kacau rata dan ketepikan

2) Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang hiris, rempah tumis, masak hingga harum.

3) Masukkan bahan2 kisar. Tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.

3) Masukkan garam dan gula kacau rata. Tuang santan dan masukkan sos tomato. Biar mendidih.Masuk kerisik.gaul rata

4) Masukkan ayam kacau rata, kecik kan api dan masak hingga kuah pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.


No comments:

Post a Comment