
Pernah buat sebelum nie... ni just
upgrade sket bhn2nyer....

mase kat mekah n madinah.. .
nasinyer ginilar xder kuah... sameade with ayam or kambing. ..or ikan. ..sedaappp.... 😋

Bahan :
4 - cwn beras basmathi (rendam 20 minit)
5.5 - cwn air
1 btg karot - sagat kasar
8 bhg ayam - potong kecil ***
1 - labu bwg besar }
3 - ulas bwg putih}---->kisar halus
1/2 - inci halia }
2 - sb mungkum rempah baryani] kisar sekejap ngan bhn kisar
2 - btg serai - titik
3 - sb mungkum sos tomato
1 - kiub ayam
2 - sb susu manis
1 - btg kayu manis
3 - bunga cengkih
2 - biji buah pelaga
1 - kuntum bunga lawang
2 sb - butter
2- sb minyak masak
garam secukup rase
*** ayam potong 12
Cara :
1. Tumis serai then rempah tumis (rempah 4 sekwn-nama lainnyer) diikuti bhn kisar.
2.wangi masuk ayam,gaul rata hingga ayam tukar warna
then masuk air,kiub ayam,garam,susu,sos tomato,karot
3. Mendidh masuk beras, transfer ke rice cooker n masak seperti biasa
No comments:
Post a Comment