Friday 8 March 2019

ROTI JOHN MEWAH BERKEJU


 photo IMG_20190308_170729_1.jpg

Negok tuu keju mozzarella mencair.. . 😋😋😋

Dapat idea letak keju ni dari rancangan 5 terbaik xsilap.. .

rancangan tentang 5 tempat makan yg menghidangkan makanan terbaik... contoh roti john, ikan bakar etc. ...xkira warung or restoren...

bile ade additional keju bertambahlah sedapnyer....mase mkn ...mcm makan pizza. .. keju mozzarella....bertali bila digigit..... nyum.... nyum.....


 photo PhotoGrid_1552035566887.jpg





Bahan :-

3 buku roti perancis (potong 2 then belah 2 jgn putus)
12 biji telur
keju mozzarella secukupnyer
garam
pepper

Bahan inti daging :-

400- gm daging cincang - sangai hingga daging tukar warna
1 - labu bawang holland - dadu
3 - ulas bawang putih - cincang halus
1- sb  rempah kari/baryani - add air
2 sb sos tomato
Sedikit air
Garam n gula perang secukup rasa

***
klu daging xdisangai pun bole tapi ianyer akan keluarkan air.

Cara :

1) Tumis bwg hingga wanggi,masuk rempah kari/baryani garing masuk air
masuk daging ,masukkan
    garam,gula,sos
2) Angkat dan sejukkan.


cara membuat roti john :

1) pukul  2 biji telur dgn sedikit pepper n garam. letak 2 sb inti daging (jgn mungkum)
2)  panaskan kuali dgn sedikit minyak, tuang adunan daging, tabur keju di atasnyer.
 3) letak roti di atasnya.Angkat sket roti tuk masukkan adunan yg terkeluar kedlm roti dgn  sudip.tekan roti dgn tapak tangan supaya inti lekat pade roti n telur masak serata.
5) Angkat dan bole hidang dgn sos cili dan mayonis


Note :
1) Masak just tuk masakkan telur...jgn lama sangat (less than 3 min)

2) bersihkan kuali dgn tisu minyak setiap kali mula ulang proses membuat roti. (tuk make sure xder cebisan telur or roti tertinggal yg menyebabkan ianyer hangus bile tuang minyak untuk proses seterusnyer)


No comments:

Post a Comment