Saturday 25 May 2019

BUTTER CHICKEN


 photo IMG20190525191346_zps6f0bq4jo.jpg

Ni kali kedua buat tuk iftar...
yg pestime tuk iftar tu akak request...
semenjak buat yg 1st tuk iftar mak jadik suke plak dgn butter chicken ni...
mungkin sebab bkn gune isi ayamjek...so ayam n kuah jadik sedap.

mak ckp ini jadik hidangan khas tuk iftar... bln lain xbuat tau...

both of you sigh... ni pun masuk list iftar jgk...

mak : sbb special... 😀


Bahan :

8 bhg ayam - potong kecil
1 labu bwg holland } - mayang
3 ulas bwg putih }
5 biji cili padi - potong bulat
3 pelepah daun kari
1 tin susu cair
3 sb butter
2 keping cheddar cheese
Garam n gula secukup rasa

Bahan utk salut ayam :

1 cwn tepung
1 sb serbuk kari
Air

(mak gune tepung yg instant sbb ade stok kat rmh)

Cara:

1.keringkan ayam dgn kitchen towel.salut dgn tepung salut.
Goreng hingga garing.angkat.
2.cairkan butter, tumis bwg,cili n daun kari sehingga bwg layu.
3.masuk susu cair diikuti cheese.
4. Kacau sehingga cheese disolve.
5. Masuk ayam.kacau rata.siap

No comments:

Post a Comment