
Sumber : Rubiah Suparman VIA MYR - oleh Lynnsham
Mak memang suke kuih getas2 nie....xsangka kakak pun suke jugak.....
Teringat dulu2 masa belum ade blog2 masakan...bile buat gula salut nie ade kalanya jadik n ade kalenya tak....tekniknya tau ..tapi xtau berapa sukatannya....sampai ade sekali tu jadik mcm gula hangus...mase tu buat kuih keria....abah dok perli aje....menciiii.... :-(
La nie pandai dah..... :-D
Bahan A:
2 cwn - tepung pulut
3 sb - tepung gandum
1/2 biji - kelapa parut putih
1/2 cwn - santan
Sedikit garam
Bahan B:
1 cwn - gula
1/2 cwn - air
Cara :
1)Ayak tepung pulut dan tepung gandum ke dalam mangkuk adunan.
2) Masukkan kelapa parut dan garam, gaul rata.
3) Masukkan santan dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Jika doh keras, tambah sedikit air guna teknik celup tangan dlm air daun gaul pada doh.buat sehingga ianya xlekat pada tangan
4) Bahagikan doh kepada bebola kecil dan bentukkan setiap bebola menjadi leper dan bujur.
5) Goreng hingga berwarna keemasan, angkat dan toskan.
Gula saduran
satukan gula dan air hingga likat,nampak mcm bertali bila angkat dgn sudip masukkan kuih gaul rata.Matikan api.Ianya akan bertukar pada gula putih.Angkat
No comments:
Post a Comment