Tuesday 21 July 2015
ASAM PEDAS
Dah sebulan xmasak asam pedas...since puasa....sampai gemuk n banyak
Daun kesum kat pasu....terbaik dari ladang.......bila petik terus masuk dlm lauk...
Cukup sedap bau haruman daun kesum yg keluar....
Uolls sahur xleh pedas...so 30 ari duk ulang lauk kicap,sup n cencuan.....
Orang Johor xleh lekang ngan asam pedas nie...
Klu diperhangat lagik syok.....mak suke patah2 biskut lemak...rendam
dlm asam pedas...letak kicap...nyum3....
Anti a'a...nak dtg beraya...so mak masak asam pedas n rojak
Bahan :-
1- ekor ayam
20- biji lada kering - rebus }
2- labu bwg besar }
3- ulas bwg putih }---------> kisar halus
1/2 - inci halia }
1/4 inci - kunyit }
2 cm belacan }
1 sb asam jawa ]
600 ml air ] -Ramas bersama
Segenggam daun kesum
Garam secukup rasa
Sedikit gula perang - utk balancekan rasa masam
Cara :
1)Tumis bahan kisar hingga naik minyak,Masuk ayam.
2)Biar air ayam keluar dan mesera dengan ayam.Masuk air asam.
3)perasakan dgn garam n gula
4)Renehkan hingga ayam empuk,masuk daun kesum.Siap untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment