Tuesday, 21 July 2015

ASAM PEDAS

 photo 20150123_132754_1.jpg




Dah sebulan xmasak asam pedas...since puasa....sampai gemuk n banyak
Daun kesum kat pasu....terbaik dari ladang.......bila petik terus masuk dlm lauk...
Cukup sedap bau haruman daun kesum yg keluar....

Uolls sahur xleh pedas...so 30 ari duk ulang lauk kicap,sup n cencuan.....

Orang Johor xleh lekang ngan asam pedas nie...
Klu diperhangat lagik syok.....mak suke patah2 biskut lemak...rendam
dlm asam pedas...letak kicap...nyum3....

Anti a'a...nak dtg beraya...so mak masak asam pedas n rojak



Bahan :-


1/2 - ekor ayam
20- biji lada kering - rebus }
3- labu bwg besar }
3- ulas bwg putih }---------> kisar halus
1/2 - inci halia }
1/4 inci - kunyit }
1- cm belacan }
1 sb asam jawa ]
700 ml air ]  -Ramas bersama
Segenggam daun kesum
Garam secukup rasa
Sedikit gula perang  - utk balancekan rasa masam







Cara :

1)Tumis bahan kisar hingga naik minyak,Masuk ayam.
2)Biar air ayam keluar dan mesera dengan ayam.Masuk air asam.
3)perasakan dgn garam n gula
4)Renehkan hingga ayam empuk,masuk daun kesum.Siap untuk dihidangkan.





No comments:

Post a Comment