
Asam rebus sebolehnya dapatkan ikan yg baru....yg masih kilat2 kulitnya.....
Sedap klu guna tenggiri,parang or bawal cermin.
Kalau tekak xsedap....dpt hirup kuah nie.....mmmm...nyum2....
500gm - ikan tenggiri
2 - juring/batang nenas masak ranum(buang empulur) or segenggam daun kesum
9 - biji lada merah }
1 labu bwg besar}
2- ulas bwg putih }---------> kisar halus
1/2 - inci halia }
1/4 inci - kunyit }
1- inci belacan }
1/2 kiub ikan bilis
1sb asam jawa (ramas dgn air)
800 ml air
Garam secukup rase
Gula perang sedikit tuk balance rasa masam

Cara:
Rebus semua bahan hingga mendidih.perasakan garam gula.
Masuk ikan n nenas,reneh sebentar.angkat
Note : klu guna daun kesum,masuk last sekali
No comments:
Post a Comment