Sunday 12 July 2015
AYAM GORENG MADU @ AYAM MASAK MERAH
Since pestime cube resipi nie....mak mmg stick to this resipi for ayam masak merah....
Mmg menepati citarasa.....mase masak menu nie mase kak Jehan tunang ...mmg dpt
Compliment dari yg merasanya.........
Sumber :
Bahan :
1 - ekor ayam - potong ikut suke
4 - ulas bwg putih }
1- labu bwg besar}--------> kisar halus
1/2 - inci halia}
1 - sudu besar rempah kari
3 -sudu besar madu or gula perang
3 - sudu besar paste lade kering
2 - sudu besar sos tomato
Garam secukup rase
Care :
1. Ayam digoreng dgn garam n kunyit
2. Tumis bhn kisar dgn rempah kari n cili paste sehingga naik minyak
3. Masuk madu,sos dan perasakan dgn garam n gula/madu
4.Masuk ayam,gaul rate.Angkat
Note : Untuk sekor ayam yg sederhana,mak buat 2x bhn diatas supaya berkuah sket.
madu mak letak 7 sudu utk 2 aduanan bhn
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment