Niari baru abah bersuara nak makan ape....bila mak pening fikir juadah tuk berbuka....
Mase makan nasi ayam kat tempat kite selalu makan kat Uda mak perhati dier masukkan sup ayam dlm kuah sambal ....tu yg lain sket rasenya dari sambal masak merah biasa....so mak tryla....betulla.....ade kelainan.....
Sambal tu resipi kegemaran kite dr buku resipi Rubiah Suparman...dlm buku nie
dipanggil ayam madu...cos letak madu....Klu masak byk mak letak gula perangjek....
NASI AYAM
Bahan-bahan :-
3 - cawan Beras Basmathi (rendam 20 minit)
4.5 - cawan air
4 - Ulas bwg putih}
1 - inci halia } ----> tumbuk halus
2 - sudu besar air halia ( dari 2 inci halia) - optional
1 kuntum - Bunga lawang
1 btg - kayu manis
3 - kuntum bunga cengkih
1 - biji buah pelaga
1- kiub ayam
Garam secukup rasa
Cara :
1) Tumis bahan tumis,masuk bahan yg ditumbuk wangi masuk air halia.
2) masukkan air,beras,kiub ayam,garam.
3) Mendidih tuangkan dlm rice cooker,masak macam biasa.
SAMBAL
Bahan :
1 - ekor ayam - potong ikut suke
4 - ulas bwg putih }
1- labu bwg besar}--------> kisar bersama
1/2 - inci halia}
3 - sudu besar paste lade kering }
1 sb rempah kari - kisar kejap dgn bhn kisar
2 - sudu besar sos tomato
1 - senduk sop ayam
1/2 - kiub ayam
Garam secukup rase
Gula perang secukup rase
Care :
1. Ayam digoreng dgn garam n kunyit
2. Tumis bhn kisar sehingga naik minyak
3. Masuk sup ayam,kiub ayam,sos dan perasakan garam dan gula
4.Masuk ayam,gaul rate.Angkat
SOUP
3 bhg ayam - potong kecik**
1 labu bwg holland- potong 12
2- biji bawang putih - belah 2 n pepahkan
1 - btg Karot sederhana
1- biji kentang
700 ml
1/2 kiub ayam
Garam secukup rasa
Cara :
1) Didihkan air n bwg,masuk kentang n karot
2) karot n kentang separuh empuk,masuk ayam
3) ayam empuk,matikkan api
*mak selalu letak 1 kepak(potong 3),kaki n leher.Ayam yg lain di goreng
No comments:
Post a Comment