
Tuari dari rancangan masakan baru mak tahu...kurma johor stail
Aje letak kerisik.....
Arwah tukk Bedah klu masak pki bwg kecik...lebih manis....mula2 mak ikut..
Then anti nor ckp pki bwg besar cepat sket....I follow...


Bahan :
1 ekor ayam
1 liter santan (dari 1.5 biji kelapa)
1 biji lada merah } --> belah 2 jgn putus
1 biji lada hijau }
2 biji tomato - belah 4
2 biji kentang - Belah 4
4 biji telur rebus
2 sb kerisik
1/2 kiub ayam
3 sb rempah kurma
Garam secukup rasa
1 sb butter
3 sb minyak
Bahan kisar :
2 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
1/2 inc halia
Campurkan dgn rempah kurma
Bahan tumis :
1 labu bwg besar - mayang
1 ulas bwg putih - mayang
1 btg kayu manis
2 biji pelaga
3 biji cengkih
1 kuntum bunga lawang
Cara :
1)tumis rempah tumis diikuti dgn bwg,wangi masuk bhn kisar.
2) bhn kisar garing masuk ayam,ayam tukar warna masuk santan,
garam,tomato,lada,kiub ayam,kentang.
3) renehkan hingga ayam empuk,masuk kerisik.gaul sebati,masuk telur.didih lagi matikan api.
No comments:
Post a Comment