Resepinya mcm nasi berperisa yg lain gak...cuma add sos tomato...
Dulu penah buat pki tomato puri...masam sgt...u allz xsuka....
Kali nie buat ganding ngan kurma ayamjek....bulan2 puasa byk2 lauk kang xabis...
Gandingan serasi yg lain kari ayam n masak merah semestinya....
Bahan :
3 cwn - beras basmathi (rendam at least 20 min n toskan)
4.5 cwn air
1 labu - bwg )
3 ulas - bwg putih )----> kisar halus
1/2 in - halia)
1 btg - kayu manis
3 bj - cengkih
1 bj - pelaga
1/2 kiub ayam (optional)
1 kuntum - bunga lawang
8 sb mungkum - sos tomato
1 sb - myk sapi/butter
3 sb - myk masak
Garam n gula secukup rase
Cara :
1. Tumis rempah 4 sekwn diikuti bhn kisar.wangi masuk air.
2.sos tomato,susu,garam n gula.mendidih masuk beras.mendidih lg
Masuk dlm rice cooker masak mcm biasa
Note : mak selalu masuk rempah 4 sekwn seblm myk panas....nmpk aje rempah berbuih masuk bhn kisar
Klu masuk mase api panas nti dier terover wangi........hangus daaa....
No comments:
Post a Comment