Thursday 23 July 2015

TOMYAM

 photo 20141231_132848.jpg




Kalau time mcm malazzzz nak masak mak akan masak menu nie....
sbb senang nak sediakan....and peberet abah....

Actually abah nie pasal makan xbyk cerewet.....sedap makan banyak...xsedap makan sikit...xbyk komplain....Alhamdullillah....kire senang belalah.....

lauk nie selalu mak ganding ngan ikan or ayam goreng aje....


Bahan

1 - btg karot sedang - belah 2 potong serong
1 - kuntum bunga kobis -potong kecil2
9 - ekor udang
1- dada ayam - potong kecil
2 - btg serai -  ketuk
1 - inci lengkuas ketuk (optional)
5 - helai daun limau purut - buang arinya
5 - biji cili padi - belah dua jgn putus
1 - labu bwg besar - potong 6 (sebaiknya guna bwg holland)
2 - ulas bwh putih - belah 2 ketuk
2 - kiub tomyam
1 liter air
garam secukup rasa


 photo tomyam.jpg


Cara :

Rebus aje semua bahan kecuali udang n kiub,sayur lembut masuk udang last sekali masuk kiub
mendidih siap untuk dihidang....veryla the senangkan....



No comments:

Post a Comment