Saturday, 19 September 2015

BUBUR CINA

 photo PhotoGrid_1484371413611.png




Bila tanya nak masak ape....abah came out with this menu......

Bubur camnie popular kat jb.......klu owang jual biasanya ade kangkung berlada...tapi mak punya spesel...ade sambal lada...nie xkan dapat kat gerai punya...:D.
Abah ckp sambal tu same mcm nenek Leha buat......

U allz xbape suke telur asin...so mak buat scrumble egg......




Bubur

Beras
Air secukupnya
(3x ganda dari masak nasi)


Reneh hingga beras lembut n hancur.(beras mak rendam dulu supaya
Cepat hancur)

** klu bubur pekat,tambahjek air panas


Sambal


7 - biji lada merah
1 - labu bawang merah
2 - sudu besar udang kering (rendam n toskan)
Garam jika perlu

Kisar kering sume bhn di atas





Kentang + telur goreng

5- biji kentang yg sedang - goreng
2 sudu ikan bilis - goreng
1 - labu bwg merah
2 biji telur + sedikit garam

Tumis bwg,layu masuk telur kacau , masuk kentang n ikan bilis angkat



Bahan Sampingan

Lobak asin (caipo)
kicap
ikan bilis goreng or kentang goreng
Telur masin
kacang goreng



No comments:

Post a Comment