
Abah rajin belikan uolls cheese tart n tiramisu....tau anakandanya peberet...
Dah beli pun akak still suh mak buat....
Hmmm ...dah makin meningkat umur malas buat benda yg remeh2 nie...
Lagik pun klu buat dpt banyak....so mkn pun byk....bahaya3......
So this resepi yg mak guna....pastri guna resipi rinnchan dan inti chesse dr blog masam manis.....
So nti akak bole cube yea........


Bahan2 Pastri - acuan mak dpt 46 pcs sbb besar
250 gm - butter (suhu bilik )
120 gm - gula ising (diayak dahulu)
2 - biji kuning telur
440 gm - tepung gandum ( diayak dahulu )
1 st- esen vanilla
Cara :
1) Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
2) Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
4) Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5) Bakar pada suhu 175 C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak. .
6) Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan inti jam dan cheese.
Note :
1) Menurut Anti Ita untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.(Mak perap few hoursjek) Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama.
2) Tuk pastikan shell tu dah masak,bile bhg kelopak dah nampak kuning keemasan tu tandanya bole keluarkan dari oven.
3) Bile dah betul sejuk senang aje ia keluar.Mak ketuk sket atas piring plastik then goyang2 nti keluar elok aje pastri keluar
Masukkan inti jam tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.
Masukkan inti cheese ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan inti jam tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas inti jam dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
Bakar selama 5 minit pada suhu 175C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Note :bakar pakai api atas bawah, letak dekat rak bawah.
Inti cheese
250gm - cream cheese
50gm - gula kastor / gula halus
1 biji - telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla (mak letak 1st)
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
No comments:
Post a Comment