Thursday, 24 December 2015

DENDENG



 photo DENDENG-1.jpg







Resipi Pak Engku yg mak amik dari blog anti Ita Masam Manis....


Bahan :

1 kg daging lembu yg tiada lemak - ita guna batang pinang
100 gm bawang goreng


Bahan Kisar :

15 tangkai cili kering - digoreng dan dikisar
10 ulas bawang merah - digoreng dan dikisar
2 inc halia - digoreng dan dikisar
3 ulas bawang putih - digoreng dan dikisar


Bahan Tumis :

5 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih

Cara :

Daging dipotong nipis kemudian direbus
Apabila lembut, toskan dan kemudian digoreng
Tumis buah pelaga, kulit kayu manis bunga lawang dan bunga cengkih
Masukkan bahan yg telah dikisar kasar tadi.
Biarkan hingga naik bau dan naik minyak
Barulah masukkan daging yg telah digoreng tadi.
Masukkan garam dan perasa kacau rata.
Kemudian taburkan bawang goreng.




No comments:

Post a Comment