
Resepi dari anti G..opismate mak dulu..
stick to this resepi since try....(<> 93 pcs)
Bahan :-
3 - biji telur
1 3/4 - cawan gula
1 - sudu teh ovelet
1 - sudu teh baking powder
1 - sudu teh vanilla
1 1/2 - cawan santan pekat - dari 1/2 biji kelapa
3 - cawan tepung selfrising/tepung gandum**
pewarna kuning/hijau
** kalau pki tepung gandum testurnyer lebih padat

cara :-
1) pukul telur dgn gula hingga kembang.Masukkan bahan lain kecuali tepung.
sebati.Masuk tepung putar lagi hingga sebati.
2) Masukkan adunan dalam piping bag (mak gune nozel star yg kecik) dan picitkan separuh adunan kedlm paper cup
3) masukkan inti picit lagi adunan untuk menutup permukaan.Kukus pade api
yang besar selama 15-20 minit
Note : paper cup hendaklah dialas dengan bekas lompang or bekas besi semasa mengukus
Inti :-
1.5 - batang gula melaka
1 - biji kelapa
2 - cawan air
9 - ulas isi durian - optional (kisar halus)****
***klu xmasuk durian bole lebihkan gula melaka or add
gula perang
Cara :
1) Masak air dgn gula melaka.Larut angkat dan tapis.Kemudian letak atas api semula masuk isi durian.
2) Isi durian larut masuk kelapa dan masak hingga pekat (agak2 bole gentel untuk bulat2 inti)
Inti digentel kecil2 supaya gule tak terkeluar mase mengukus
Adunan 1 biji tuh banyak...bole buat 6 adunan....simpan dlm airtight container,
masuk dlm esbok bole tahan lama .(frozen)..bole gune utk buat kuih lain...
No comments:
Post a Comment