
Satu lagi menu kari yg mak suka.....♥♥♥
Sumber : OKTO channel
Bahan:
1 - ekor ayam - sederhana potong ikut suke
1 - btg kulit kayu manis
3 - buah pelaga
5 - bunga cengkih
1 - bunga lawang
2- labu bwg kuning (holland) - mayang bulat
2 - inci halia - potong memanjang (mcm lidi mancis)
5 - ulas bwg putih (potong melintang)
3 - biji lada hijau
2 - pelepah daun kari
1 - sb - lada hitam (mak omit)
1/2 - biji lemon amik jusnya (mak omit)
2 sb - garam masala
3 - pokok dan ketumbar
1- mangkuk kecik kelapa parut (1/2 biji)
Air secukupnya
Cara :
1) Tumis rempah tumis,masuk bwg kuning and halia.Biar bwg hingga lembut (supaya manis bwg keluar)
2) Masuk bwg putih,daun kari and lade hijau.
3) Masukkan ayam,masuk lada hitam and air lemon balik2 hingga tukara warna putih
4) Masukkan air.(agak2 utk empukkan ayam) .Masuk garam biar mereneh,
5) Masuk garam masala,kelapa biar mereneh kejap and last sekali daun ketumbar. angkat
No comments:
Post a Comment