Tuesday, 22 December 2015

GULAI SIAM


 photo SIAM.jpg


Sumber: Chef Hanieliza

Bahan:-

500 gm ikan tengiri/merah/tbala atau kembung (mak guna tenggiri)
3 cawan santan [1 biji kelapa]
Sedikit terung pipit (mak gune bende aje)
sedikit buah belimbing buloh ( xletak)
5 helai daun limau purut
3 tangkai cili hijau (belah 2)
Garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan Mesin

10 tangkai cili kering
10 biji cili api
1 s/k lada hitam (mak omit takut my prince xleh makan)
5 batang serai dihiris
2 cm lengkuas
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 cm kunyit hidup

Cara:

Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
Masukkan santan dan biarkan mendidih.
Masukkan ikan, terung dan daun limau purut. Biarkan mendidih.
Masukkan buah belimbing buloh dan cili hijau. Perlahan api dan biarkan mendidih dan naik minyak.
Bila kuah telah pekat tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.


No comments:

Post a Comment