Thursday, 24 December 2015

KARI HIJAU THAI

Mak xbape suke lauk kari...but i ♥ this kari very much.....
Pestime buat dulu...suka sgt dpt buat resipi kegemaran mak nie....

Klu pegi grand canyon....mak selalu jgk ode hidangan nie yg dimkn ngan pasta...






 photo KARI-1.jpg



Sumber : Tiffin Biru




BAHAN PES KARI HIJAU

1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (mat guna 10 biji + 2 cili hijau)---> mak pun
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia (mat letak lengkuas dan halia - mak follow)
1/2 cawan daun ketumbar (mat guna semua sekali termasuk akar - mak follow)
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan (mak blend pakai air sbb takut xhancur betul)

BAHAN KARI HIJAU THAI

1 - ekor ayam potong 16
3/4 cawan terung pipit, cuci dan toskan -( mak pakai 1 biji terung purple-kat GC pkai terung pipit gak)
1 biji tomato, belah 6 - mak omit
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk (mak omit takut adik xleh makan- klu tak lagik power)
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
1100 santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)
1 - kiub ayam (nie mak add....ayam sekrg tasteless... )

CARA MEMBUATNYA

UNTUK PES KARI HIJAU THAI :- Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
UNTUK KARI HIJAU THAI :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai, Gaul rata dan masak sekejap hingga yam tukar warna.
Tuang santan kacau dan tambah daun limau purut n juga cili padi thai. Bila mendidih, masuk terung Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
Akhir sekali masukkan daun selasih, Padam api.






 photo KARIIJAU-1.jpg

No comments:

Post a Comment