
penuh rase keju.... nyum.... nyum....
🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰
Sumber : Home Sweet Home
Bahan Dasar:-
(guna loyang bulat 8 inci)
300 gm biskut oreo - di buang krimnya
75gm mentega cair
Bahan Filing:-
500 gm keju krim
110 gm gula kaster
1/2 tbsp esen vanila
2 biji telur
150ml whipping krim
1 tbsp. lemon juice
20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya
Cara-cara:-
Dasar Kek :
************
Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform.
Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
Filling:
********
Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
Masukkan biskut oreo, gaul rata.
tuangkan adunan krim keju ke atas dasar biskut tadi.
Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit.
Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman
No comments:
Post a Comment