
Kuih koci nie mmg sedap...lembut....Xtau bile lagi nak membuatnya......

Mak buat Taun 2010...i'm updating resepi dari fotopages....selalu xleh bukak
.....lama plak tuuu....so better update here....
Sumber : Uncle Mat Gebu
BAHAN DOH
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
1 cawan air
1/2 cawan santan
Secubit garam
BAHAN LAIN
Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong ikut saiz sesuai
Minyak masak untuk disapu atas daun pisang
CARA MEMBUATNYA
1)Satukan semua bahan2 doh kecuali air, gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus menggaul hingga adunan menajadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan, tambah sedikit lagi air jika perlu. Ketepian untuk 10 - 15 minit.
2)Ambil sekeping daun pisang tadi, sapu dengan minyak masak pada permukaannya. Letakkan doh tekan tengah mcm buat onde2 letak inti di tengah2 doh, cantumkan doh dan kemaskan, bungkus kemas dan letak dalam pengkukus. Buat hingga siap. Kukus 15 - 20 minit,dgn api besar.
No comments:
Post a Comment